Jaké hodnoty mohu sledovat?

5.4.2024
5
min čtení

V souladu s teorií, kterou jsme popsali v článku “Jak to celé funguje” nabízí Elonga několik hodnot, které umí srozumitelně interpretovat stav organismu.

Zajímavostí a unikátem je, že díky tisícům měření můžeme data z vašeho měření zobrazovat na populační škále. To znamená, že vidíte jak je na tom váš organismus v porovnání s lidmi stejného pohlaví a věku.

Regenerace

Obecně můžeme říci, že vyšší hodnoty regenerace se rovnají lepšímu zdraví a schopnosti odolávat stresu nebo na něj pozitivně reagovat, stejně jako na trénink. Čím vyšší hodnoty regenerace máte, tím více je vaše tělo připraveno na zátěž a ta následně přinese větší efekt. To je reprezentováno grafem a naší barevnou škálou, když nízké hodnoty reprezentujeme červeně, vysoké modře.

Stres

Pozor, u stresu je interpretace hodnot opačná. Je logické, že vyšší hodnota stresu je horší a naopak nižší je dobrá. Jinak řečeno, s nižší hodnotou stresu je spojeno lepší zdraví a lepší schopnost reagovat efektivně na vnější stres. Nižší hodnota ranního stresu je dobrým předpokladem pro lepší reakci organismu na následující trénink. Reprezentace je doplněna barvami v opačném nastavení, tedy vysoké hodnoty jsou červené, nízké modré.

Readiness

Jedná se o praktický ukazatel, který reprezentuje regeneraci a stres jako jednu souhrnnou hodnotu. Nejlépe si ho můžete představit jako indikátor efektu následujícího tréninku. Princip je v tom, že dobrý trénink může mít výrazně vyšší efekt na růst kondice a zlepšení zdraví než trénink ve stavu, který není pro trénink tak příznivý. Možná ji již znáte, je používána napříč segmentem aplikací, které se zaměřují na zdraví člověka. Podstatné je, že se výsledky pohybují ve vztahu k vašim individuálním hodnotám. To znamená, že pokud jsou vaše aktuálně v průměru vašeho standardního rozsahu, bude se Readiness pohybovat kolem středu (40-60). Pokud však odpovídají horším hodnotám, bude readiness nízké a naopak, nadprůměrné readiness bude ve chvíli kdy i vaše hodnoty jsou vyšší.

BLOG

Mohlo by vás zajímat

Jak to celé funguje?
5.4.2024
5
min čtení
Přečíst
Životní jubilea průkopníků metodiky SA HRV
18.6.2024
5
min čtení
Přečíst
Jaké hodnoty mohu sledovat?
5.4.2024
5
min čtení
Přečíst
DomůNáš příběhVědaBlog
Vyzkoušet zadarmo